Millennials jaartallen: de tijdreis van de generatie Y

Home » Generatie Y » Millennials jaartallen: de tijdreis van de generatie Y

Welke jaartallen zijn nu kenmerkend voor millennials (de generatie Y)? Op verschillende plekken vind je verschillende indelingen. Wij leggen je het verschil uit én tonen de momenten die in de jeugd van millennials een grote impact hebben gehad.

Zoek je niet alleen informatie over jaartallen, maar een echte generatiebeschrijving? Dan verwijzen we je graag naar ons hoofdartikel over de generatie Y.

De geboorte van de millennials

Het is je misschien al eens opgevallen dat er verschillende ideeën bestaan over de geboortedata van millennials. De Amerikaanse lezing houdt vaak de jaartallen 1980-2000 aan. In Europa hebben we het meestal over 1985 tot 2000.

Wat de beste indeling is? Dat kies je zelf. Generatie-denken heeft vooral een meerwaarde om te duiden hoe verschillen in de maatschappij en op werkplekken kunnen ontstaan. De generatie-indeling biedt handvatten. Maar ieder mens blijft uiteindelijk uniek.

Kijk dus niet te strikt naar de jaarindeling. Kijk naar de kenmerken van generatiegenoten die voor jouw organisatie van belang zijn.

DOWNLOAD DE FACTSHEET

Meer weten over de opkomst
van de generaties Y en Z in Nederland?

Download de gratis factsheet met
alle informatie.

Vormende jaren

Wat maakt een generatie nu een generatie? We weten dat grote gebeurtenissen in onze jeugd een blijvende impact hebben. Daarom spreken we over vormerende jaren.

Millennials hebben tijdens hun jeugd verschillende grote gebeurtenissen gedeeld. Dit bepaald voor een deel hun denken, handelen en doen. Daarin is bijvoorbeeld ook het verschil met andere generaties (zoals Gen Z of de generatie X) te verklaren.

Millennials jaartallen

Belangrijke jaartallen voor millennials

1992-1997: De opkomst van het internet en mobiele technologieën

Dit is de periode waarin internet echt begon door te breken in het dagelijks leven van mensen. Voor millennials werden diensten als e-mail, instant messaging en websites vanzelfsprekend.

hetzelfde gold voor de opkomst van de mobiele telefoons en sms-berichten. Communicatie veroverde een andere rol in het leven van mensen. Waar andere generaties aan dit fenomeen moesten wennen, daar is het voor millennials vanzelfsprekend.

1999-2000: de opkomst van sociale media

Rond de eeuwwisseling zagen we de opkomst van sociale mediaplatforms zoals Friendster, MySpace en later Facebook. In Nederland werd Hyves ongekend populair. Millennials omarmden de nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen. Ook vormden ze als vanzelfsprekend een eigen online identiteit.

2001-2003: 9/11 en de oorlog tegen het terrorisme

De terroristische aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten markeerden een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Na de jaren van Koude Oorlog kwam er een geheel veranderd beeld van bedreigingen.

Millennials waren getuige van de impact van deze gebeurtenis. Ze zagen (en voelden) de impact op de internationale betrekkingen en het veiligheidslandschap.

2004-2008: De opkomst van web 2.0 en de financiële crisis

Deze periode werd gekenmerkt door de opkomst van web 2.0-technologieën. Nu zagen platforms zoals YouTube, Facebook en Twitter kans om extreem te groeien. De manier waarop mensen informatie delen veranderde ingrijpend. Millennials waren hier een grote motor achter.

Tegelijkertijd werd de wereld getroffen door de financiële crisis van 2008, die een diepgaand effect had op de wereldeconomie. Het had een grote invloed op de kijk van millennials op werk, geld en stabiliteit.

2009-2013: De opkomst van smartphones en de geboorte van de deeleconomie

In deze periode werden smartphones steeds populairder en verspreidden ze zich snel onder millennials. Met de introductie van de iPhone in 2007 en de lancering van andere smartphones zoals Android-apparaten, kregen millennials toegang tot geavanceerde mobiele technologieën die hun manier van leven en communiceren veranderden.

Hier zie je eerste verschillen met de Generatie Z ontstaan. Waar millennials hun online gedrag aanpasten aan de nieuwe devices, daar maakte de generatie Z de directe stap naar nieuwe technologie.

Meer weten over de generatie Y? Lees dan ons hoofdartikel.

Meer over millennials

In dit artikel

    William-Burghout

    Over de auteur

    William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen. William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.

    Meest gelezen

    Wat is jouw vraagstuk?

    Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.