millennials - generatie y

GENERATIE Y: de millennials

Het is de meest besproken generatie ooit: generatie Y. Op de arbeidsmarkt hebben de millennials hun plek veroverd. De switch van jong- naar mid-volwassen komt steeds dichterbij. Tijd voor een nadere kennismaking!

Diversions helpt je met:

Home » Generatie Y: maak kennis met de millennials

Generatie Y in beeld

De generatie Y: geboren tussen 1985 en 2000.

Nederland telt meer dan 3 miljoen millennials. Ze verwerven een duidelijke plek op de arbeidsmarkt. En de levenshouding van deze generatie is van grote invloed op onder andere onderwijs, werk, media en marketing.

Tijd om de generatie Y nader in beeld te brengen.

generatie z: millennials
Gedeelde herinneringen van de generatie Y.

Kenmerken van Generatie Y

Alias:millennials
Geboren:1985-2000
Huidige leeftijd (2023):23 t/m 38 jaar
Levensfase:Jong volwassen (primair)
Aantal (2023):3.199.170 Nederlanders

De Generatie Y is geboren in een digitale wereld. De millennials weten als geen ander hiermee om te gaan. Social media en het internet kennen nog weinig geheimen.

Informatie en ontspanning zoeken en vinden ze snel. Maar het is voor publishers niet eenvoudig de aandacht vast te houden. Een volgende uitdaging ligt slechts een klik of swipe verder.

De millennials worden vaak gezien als een grenzeloze generatie. Alsof de generatie Y alleen rijk wordt door te vloggen op YouTube, onbeperkt budget heeft om de wereld rond te reizen en bij wie geld voor een dagelijkse ‘coffee-to-go’ de nieuwe norm is geworden.

Dat beeld klopt niet helemaal. De Generatie Y heeft tijdens de vormende jaren ook 9/11 en de nasleep daarvan meegemaakt. Ze merken duidelijk de effecten van klimaatverandering en vergrijzing. En velen hadden een lastige start op de arbeidsmarkt als gevolg van de crisis.

factsheet generatie y-z

DOWNLOAD DE FACTSHEET

Meer weten over de opkomst van de generaties Y & Z in Nederland? Download de gratis factsheet met alle informatie.

De invloed van corona

De start op de arbeidsmarkt heeft een ongewoon vervolg gekregen met de corona crisis. Vaste dienstverbanden waren al een unicum onder millennials. Enerzijds door voorzichtige werkgevers, anderzijds doordat jongeren bewust kozen voor korte dienstverbanden. Jobhoppen was de norm.

De corona periode lijkt daar een trendbreuk in te hebben aangebracht. Bedrijven in nood kiezen er niet zelden voor de - tot voor kort zo felbegeerde - jongeren op te offeren tijdens bezuinigingsoperaties. Dit terwijl onderzoek van Deloitte (juni 2020) laat zien dat millennials zelf nu wel vaker openstaan voor een langer verblijf bij hun werkgever.

Zo kantelde in circa 6 maanden de situatie op de arbeidsmarkt met 180 graden.

Onderzoek over Generatie Y

Algemene onderzoeken geven zelden antwoord op specifieke vraagstukken.

Wil je meer weten over de wensen en behoefte van generatie Y? Wij helpen graag met expert reviews of onderzoek op maat.

Ontdek ons onderzoeksaanbod of bel: 055 20 32 193.

 

Nog niet toe aan onderzoek op maat? We hebben enkele tips van uitstekende onderzoeken over generatie Y. Het CBS biedt onmisbare cijfers over jongeren in Nederland.

Het onderzoek van Standford laat mooi zien levensfase een ander fenomeen is dan generatie.

Gratis factsheet

Wil je meer weten over de generatie Y en de opvolgers van generatie Z? Vraag dan de gratis factsheet aan. Met actuele cijfers, achtergronden en een voorbeeld uit de praktijk.

Direct naar

Direct terug naar

    Over de geboden informatie

    De generatie Y is de meest beschreven en meest onderzochte generatie ooit. Bedenk hierbij wel dat het meeste onderzoek komt uit de Verenigde Staten. Het is niet altijd 1-op-1 van toepassing op Nederland.

    Ook zien we dat veel bedrijven pr-onderzoekjes presenteren. Leuk om te lezen misschien, maar amper onderbouwd.

    Op deze plek hebben we uitsluitend insights voor je geselecteerd die in onze ervaring waardevol voor Nederlandse markt zijn.

    Drie vragen over millennials