GENERATIE Z: Kenmerken & onderzoek
De Generatie Z (geboren na 2000) is bezig aan een stormachtige opkomst. Digitaal vaardig en politiek betrokken lijken de Z-ers klaar om de wereld te veranderen. Hoe speel je in op de opkomst van deze generatie?
Diversions helpt je met:
Home »
Bereiken en overtuigen
Wil je actief inspelen op de motieven en drijfveren van de generatie Z? Wij bieden insights en helpen je de vertaalslag te maken naar de praktijk. In drie eenvoudige stappen.
Startpunt: doelgericht werken
We starten met het scherp formuleren van je doelen.
- Wat wil je bereiken?
- Waarom spreek je de generatie Z aan?
- Hoe meten we toekomstig succes?
Waardevolle insights
Diversions levert je waardevolle insights. Gebaseerd op kwantitatief en kwalitatief onderzoek.
We brengen de wensen van jouw publiek in beeld. Wat vragen ze? Wat drijft ze? Wat willen ze echt?
Concept & communicatie
Wij helpen je de vertaalslag te maken van insights naar concreet concept.
Om dit te bereiken combineren we kennis over generaties, innovatie en gedragspsychologie.
Voor het beste resultaat.
Groei binnen handbereik
GENERATIE Z in beeld
Generatie Z is geboren tussen 2000 en 2015. Opgegroeid met een smartphone in de ene en een iPad in de andere hand, is deze generatie sterk gevormd door alle digitale mogelijkheden. Ze zijn jong en het is vroeg om de generatie echt te duiden. Maar het is zeker tijd voor een eerste kennismaking.
Overview: | Generatie Z |
---|---|
Alias | bewuste generatie |
Geboren | 2000-2015 |
Huidige leeftijd (2018) | 3 t/m 17 jaar |
Levensfase | Adolescentie (primair) |
Aantal (2018) | 2.868.678 Nederlanders |
Omgevingsbewust met verantwoordelijkheidsgevoel.
> |
---|
Alias: generatie Z |
Geboren: 2000-2015 |
Huidige leeftijd (2018): 3 t/m 17 jaar |
Levensfase: Adolescentie (primair) |
Aantal (2018): 2.868.678 Nederlanders |
Home »
Kenmerken van Generatie Z
Generatie Z gelooft niet zo sterk in de onbegrensde mogelijkheden als hun voorgangers de millennials. De nasleep van 9/11 en de crisisjaren heeft hen behoudend en realistisch gemaakt.
Jongeren zitten vergeleken met eerdere generaties veel thuis. Ze spreken minder af met vrienden en hun sociale leven speelt zich grotendeels online af. Risicomijdend als ze zijn, lijken het de ideale tieners. Nog nooit was het aantal tienerzwangerschappen zo laag en is een jonge generatie zo goed doordrongen van de gevolgen van drugs.
Doorgaans zijn de leden van generatie Z harde werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en omgevingsbewustzijn. Duurzaamheid is een sleutelwoord voor deze generatie. Als iets niet goed is voor de wereld, verliest het gauw aan betekenis.
In deze bewuste en verantwoordelijke houding klinkt hun opvoeding door. De ouders van Generatie Z behoren tot de pragmatische generatie. Zij voeden hun kinderen heel bewust op en willen graag alles goed doen.
Voorbij plaats & tijd
Generatie Z is op een natuurlijke wijze opgegroeid met de onbegrensde mogelijkheden van het web. Dit heeft grote gevolgen voor hoe zij in het leven staat.
Leden van deze generatie zijn echte wereldburgers. Via vlogs en social media zijn ze verbonden met iedereen overal ter wereld. Hun online sociale identiteit is sterk. Plaats en tijd spelen op het web geen rol.
In het werkzame leven zal zich dit bij deze generatie vertalen naar een zeer flexibele werkstijl. Werken kan in Bali, Nederland of Australië en of dat om negen uur ’s ochtends is of drie uur ’s nachts maakt niet uit. Werken met doelen, iets binnen een bepaalde termijn af hebben, werkt voor hen daarom beter dan methodisch werken.
De sterke social media skills van deze generatie kunnen worden ingezet om merken persoonlijker aan mensen te verbinden.
Iedereen gelijk
Hiërarchie en autoriteit zeggen generatie Z niet zoveel. Op het web is iedereen gelijk. Hij communiceert op gelijke voet met iedereen, of dat nou de leraar is of zijn toekomstige baas.
Het ondernemerschap trekt deze nieuwe generatie aan. Een groot deel van de middelbare scholieren geeft aan een eigen bedrijf te willen starten. Meisjes blijken in het onderzoek van Bontekoning (2014) naar generatie Z bij gezamenlijke opdrachten bijna altijd de leidersrol nemen.
Veel genoemd en bekritiseerd is de korte aandachtsspanne van deze generatie. Ze nemen veelal informatie op van het web en geven de voorkeur aan video’s boven boeken. Deze generatie is vanaf het begin overspoeld door een grote hoeveelheid online informatie. Ze zijn dan ook meesters in navigeren op het internet, waarbij feilloos de relevantie informatie wordt gefilterd. Het snel ordenen van informatie is hen dan ook op het lijf geschreven.
In het kort...
Het is de jongste generatie. We rekenen iedereen die is geboren tussen 2000 en 2014 tot generatie Z. De meeste van hen zitten daarmee in de adolescentie fase.
Hoewel deze generatie nog erg jong is en we er daardoor nog niet alles over weten, lijkt generatie –Z minder sterk in de onbegrensde mogelijkheden te geloven als hun generatie- voorgangers. Ze zijn behoudend en realistisch.
Deze generatie is van jongs af aan opgegroeid met alle digitale, onbegrensde mogelijkheden van het web. Ze hebben daarmee een sterke online identiteit; plaats en tijd spelen op het web geen rol.
Hoewel we nog weinig ervaring hebben met deze generatie als werknemer, is de verwachting dat dit zich zal vertalen naar een erg flexibele werkstijl. Werken met termijndoelen lijkt een betere werkvorm te zijn dan methodisch werken. Het ondernemerschap lijkt deze generatie aan te trekken.
Over de schrijver
William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen.
William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.
Meest gelezen
Wat is jouw vraagstuk?
Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.
Download het gratis ebook
Wat kan uw organisatie leren van de kenmerken van verschillende generaties? Ontdek de kracht van de generation journey: download het gratis ebook met alle informatie.