Home » Kennisbank » Werknemerstevredenheid: wat je moet weten

Werknemerstevredenheid: wat je moet weten

Werknemerstevredenheid is de mate waarin medewerkers tevreden zijn over hun baan en werkcondities. Het gaat niet alleen om het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden. Werksfeer, de samenwerking met collega’s en leidinggevenden en de kansen voor persoonlijke ontwikkeling spelen oo een grote rol.

Werknemerstevredenheid is cruciaal voor het succes van een organisatie. Tevreden werknemers zijn vaak productiever, loyaler, en dragen bij aan een positieve bedrijfscultuur. Maar hoe meet je werknemerstevredenheid? En belangrijker, hoe verbeter je het?

Dit begint met het begrijpen van de belangrijkste factoren die bijdragen aan tevredenheid op de werkvloer.

Kernpunten bij werknemerstevredenheid:

 • Waardering en erkenning
  Werknemers willen erkend worden voor hun inzet en prestaties.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden
  De kans om te groeien en te leren binnen de organisatie.
 • Werk-privé balans
  Flexibiliteit en begrip voor de balans tussen werk en privéleven.
 • Communicatie
  Open en eerlijke communicatie tussen medewerkers en management.
 • Werkomgeving
  Een veilige en stimulerende werkomgeving (fysiek en sociaal).
Werknemerstevredenheid

Door deze factoren te monitoren en optimaliseren werk je als organisatie effectief aan het verhogen van de werknemerstevredenheid.

Definitie werknemerstevredenheid

Er zijn veel verschillende definities van werknemerstevredenheid in omloop. Wij zetten er drie op een rij. Ieder met eigen accenten.

Werknemerstevredenheid is een complex concept dat verschillende aspecten omvat, zoals tevredenheid met de werkzaamheden, de arbeidsomstandigheden, de beloning, de leidinggevende en de collega’s. (SCP)
Werknemerstevredenheid is een belangrijke indicator van de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Een hoge tevredenheid kan leiden tot een lager verloop, hogere productiviteit en meer creativiteit. (RIVM)
Werknemerstevredenheid is een belangrijke factor voor het succes van een organisatie. Tevreden medewerkers zijn meer gemotiveerd, productiever en loyaler. (Nyenrode)

Het belang van goede werknemerstevredenheid

Bij werknemerstevredenheid draait het om verschillende aandachtspunten. Het varieert van salaris/beloning tot bedrijfscultuur, samenwerking met collega’s en de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Een echte leider heeft geen behoefte om te leiden – hij is tevreden wanneer hij de weg kan wijzen.

Henry Miller

Een hoge werknemerstevredenheid heeft meetbare voordelen. Tevreden werknemers zijn niet alleen gelukkiger, maar ook productiever en loyaler. Ze zijn meer betrokken bij hun werk, wat leidt tot betere prestaties en minder verloop.

Dit is niet alleen gunstig voor de sfeer binnen het bedrijf, maar het heeft ook een directe invloed op het succes en de winstgevendheid. Kortom: zijn je werknemers blij? Dan is de kans groot dat je klanten dat ook zijn.

De werknemerstevredenheid monitoren en verbeteren kan met hulpmiddelen als”:

Het generatieperspectief op werknemerstevredenheid

Sturen op werknemerstevredenheid is niet eenvoudig. Zoveel mensen, zoveel wensen. Tussen de wensen van verschillende generaties zijn vaak verschillen te zien. Hoe ga je hiermee om?

Belangrijk is om te weten wat leeft onder de verschillende generaties. Met welke verwachtingen en voorkeuren stappen ze jouw organisatie binnen? Het is voor iedere werkgever goed om hier inzicht in te hebben zodat gericht kan worden gewerkt aan het creëren van een stimulerende werkomgeving.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Werkflexibiliteit
  Vooral aantrekkelijk voor jongere generaties die waarde hechten aan een balans tussen werk en privé.
 • Ontwikkelingskansen
  Essentieel voor werknemers die gericht zijn op carrièregroei en persoonlijke ontwikkeling.
 • Gezondheid en welzijn
  Programma’s die gericht zijn op fysieke en mentale gezondheid resoneren over generatiegrenzen heen.
 • Waardering en erkenning
  Alle generaties waarderen het om erkend te worden voor hun bijdragen en inspanningen. Maar hoe deze waardering het beste kan worden vormgegeven? Dat verschilt vaak wel per generatie.
Werknemerstevredenheid

Investeren in werknemerstevredenheid verhoogt niet alleen de employee experience en betrokkenheid. Het versterkt ook het vermogen van een bedrijf om talent aan te trekken en te behouden.

Het herkennen van en inspelen op de uiteenlopende behoeften van werknemers van alle generaties is daarmee een onmisbare strategie om in de krappe arbeidsmarkt een goed personeelsbestand op te bouwen.

Voorbeeld van het verbeteren van werknemerstevredenheid

De voorbeelden in onze kennisbank zijn gebaseerd op het fictieve softwarebedrijf Brym Tech.

Brym Tech heeft de tevredenheid van haar werknemers tot een topprioriteit gemaakt. Het management erkent dat tevreden werknemers niet alleen gelukkiger, maar ook productiever en loyaler zijn aan het bedrijf.

Brym Tech heeft dan ook een reeks initiatieven gelanceerd die gericht zijn op het verbeteren van de werkomgeving en het welzijn van het personeel. Van onboarding tot afscheid van medewerkers.

Het gaat om flexibele werktijden, concurrerende salarissen en voordelen en uitgebreide professionele ontwikkelingsprogramma’s.

Het bedrijf heeft ook een open-deurbeleid ingevoeerd. Dit draagt bij aan het bevorderen van communicatie en feedback tussen werknemers en management.

voorbeeld

Een van de belangrijkste stappen die Brym Tech heeft gezet is het sturen op de balans tussen werk en privé. Het bedrijf biedt thuiswerken en onbeperkte vakantiedagen aan, zodat medewerkers hun werk beter kunnen afstemmen op hun persoonlijke leven.

Alle inspanningen hebben geresulteerd in een merkbare vermindering van ziekteverzuim, een toename van de algehele werktevredenheid en een onderscheidende employer value proposition.

Meest gestelde vragen

Waarom is werknemerstevredenheid belangrijk?

Werknemerstevredenheid is belangrijk omdat het direct invloed heeft op de productiviteit, kwaliteit van het werk, werknemersverloop en de algehele bedrijfscultuur. Tevreden werknemers dragen meetbaar bij aan de prestaties en het succes van het bedrijf.

Hoe kan een organisatie werknemerstevredenheid meten?

Organisaties kunnen werknemerstevredenheid meten door middel van enquêtes en feedbacksystemen, gesprekken en interviews en door het analyseren van gegevens zoals verloopcijfers en ziekteverzuim. De mix van data + kwantitatief en kwalitatief onderzoek zorgt voor de beste inzichten.

Wat zijn enkele effectieve manieren om werknemerstevredenheid te verhogen?

Hoe je de werknemerstevredenheid kunt verhogen, dat verschilt per organisatie. Het is belangrijk te starten bij de sterke punten. Deze vormen de basis voor extra activiteiten die je gaat ontplooien. Stap voor stap kunnen verbeterkansen worden benut, waarbij de kern van de organisatie bewaard blijven.

Over de auteur

William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen. William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.

Wat is jouw vraagstuk?

Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.