HENDRIK GROEN, SYMBOOL VAN DE PROTESTGENERATIE?

Met de serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ heeft Omroep Max weer een kijkcijferhit te pakken. Na de bestseller van het gelijknamige boek stond ook de eerste aflevering van de televisie-serie meteen in kijkcijfer top 3.

klantervaringAnders dan de Stille Generatie gaat de Babyboomer niet klakkeloos
mee in collectief geldende regels.

OMANIDO

Bewoner Hendrik verzet zich tegen de geldende regels en gewoonten van het verzorgingstehuis waarin hij woont. Samen met een paar inwonende vrienden hebben ze besloten het beste uit hun laatste jaren te halen en deze wens gebundeld in de club; OMANIDO (Oud Maar Niet Dood). Deze wens om te breken met de dagelijkse sleur gaat echter niet zonder slag of stoot binnen de strikte regels van het tehuis.

Geheim van het succes?

Wat is het geheim achter het succes van dit verhaal over de dagelijkse beslommeringen in een bejaardentehuis in Amsterdam Noord? Geeft Hendrik ons misschien een inkijkje in de angst die we allemaal hebben? Dat we in de laatste fase van ons leven geen invloed meer hebben op hoe we ons leven vormgeven? Of zijn we zo verbaasd dat bejaarden gekke streken uithalen, dat we gewoon genieten van deze extreemheid? Hendrik staat naar ons idee symbool voor de opkomende generatie ouderen; de babyboomer ofwel; de protestgeneratie.

De ‘Maaltijdrel’ als teken van de tijd

Dat de onrust die Hendrik Groen en zijn kornuiten veroorzaken niet ondenkbaar is in de ‘echte wereld’ blijkt wel uit de ‘Maaltijdrel’ in Groningen, die enkele maanden geleden plaatsvond. Bewoners waren niet tevreden met de aangeboden maaltijden in het tehuis en besloten in hun eigen maaltijden te voorzien. Typisch een geval van ‘opkomen voor je eigen belangen’ en zaken regelen zoals het beste is voor jou. Een eigenschap die de generatie babyboomers, ofwel de protestgeneratie (1940- 1955) typeert.

Download het gratis ebook

Wat kan jouw organisatie leren van de kenmerken van verschillende generaties? Ontdek de kracht van de generation journey: download het gratis ebook met alle informatie.

De opkomst van de ‘protestgeneratie’

Er zijn ongetwijfeld veel meer ouderen zoals Hendrik, die zich niet prettig voelen in het keurslijf van het verzorgingstehuis. En dit zullen er alleen maar meer worden nu de babyboomers massaal met pensioen gaan en de komende decennia in verzorgingtehuizen terechtkomen. Anders dan de Stille Generatie gaan zij niet klakkeloos mee in collectief geldende regels. Ze willen het beste voor zichzelf en doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Hun pensioen is niet meer een teken van rust en de laatste fase, maar de start van een nieuw begin. Het begrip ‘achter de geraniums’ is niet meer van deze tijd.

Generatie versus levensfase

Het verhaal van Hendrik laat ons zien dat levensfase niet bepalend is voor hoe je je leven invult, maar het zijn de behoeften en drijfveren die je als mens hebt die bepalen wat jij nodig hebt. Als je deze wensen op macro niveau bekijkt zie je het generatieperspectief; een protestgeneratie die de ‘Seniorfase’ en ‘Ouderdomsfase’ compleet anders wil invullen dan de Stille Generatie. Behoeften veranderen niet zodra je de ouderdomsfase bereikt en binnen de muren van een tehuis terechtkomt.

Generation Journey

Naast dat heel Nederland geniet van de sluwe streken van Hendrik Groen en zijn OMANIDO-club, staat het verhaal voor ons ook symbool voor het actuele generatievraagstuk. Hoe voorspel je de veranderende wensen van een opkomende generatie? Diversions heeft hier een nieuwe onderzoekmethode ontwikkeld ‘de generation journey’. Deze methode bestaat uit 3 elementen die zowel afzonderlijk als gecombineerd de wensen en behoeften van een volgende generatie laat zien. Wilt u meer weten? Neem contact op.