Google ontdekt de 65-plusser voor…... voor wat eigenlijk?
Google heeft de senioren ontdekt. In de afgelopen periode doken verschillende berichten op van Google in samenwerking met de ANBO, een belangenorganisatie voor ouderen. Speelt de zoekgigant in op de voortdurende vergrijzingsgolf in Nederland? Of is er sprake van een PR-offensief? Lees en oordeel zelf.
Google presenteert cijfers die sterk afwijken van de data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
65+ Bijeenkomst
Het eerste gezamenlijke bericht van ANBO en Google betrof een uitnodiging. In het Google kantoor te Amsterdam werd speciaal voor 65-plussers een bijeenkomst georganiseerd. Onder de titel “65-plus en digitale techniek” maakten verschillende senioren kennis met nieuwe technologieën. Ook kon worden deelgenomen aan workshops.
Een inhoudelijk verslag van de bijeenkomst is helaas niet vinden, Op de Googleblog blijft berichtgeving beperkt tot een korte verwijzing + een tweetal foto’s. Dat voedt het beeld dat het ging om een eenmalig initiatief. Er is geen indicatie –bij Google of ANBO – dat er plannen zijn voor herhaling.
Oprechte interesse?
Op de Googleblog komt de (waarschijnlijke) echte reden voor de bijeenkomst te sprake. De middag is namelijk benut om een onderzoek te presenteren. Onderwerp: “Digitalisering onder de huidige 65-plus generatie.”
Dan wordt het interessant. Google is een leidende speler in de online advertentiemarkt: volgens Marketingtribune gaat de helft van alle Nederlandse online mediabestedingen naar Search. Als nu de meest prominente search-publisher onderzoek doet naar oudere generaties, zou dit dan een voorbode zijn voor het meer serieus nemen van de vergrijzing?
Leuke leesjes, maar met vraagtekens
Helaas valt de inhoud van het onderzoek tegen. In het persbericht mixen ANBO en Google alle onderzoeksresultaten door elkaar. “65+” blijkt een verzameling van 65 tot 80plus. Het combineren van onderzoeksresultaten van deze leeftijdsgroepen is ongeveer net zo genuanceerd als het samenvoegen van inzichten over tieners en mid-volwassenen. Leeftijdsverschillen van 10-20 jaar zijn van invloed op wensen. Op drijfveren. En op gedrag.
Google zegt een representatief onderzoek te hebben gehouden. Maar het is opvallend hoe sterk hun cijfers over internetgebruik afwijken van publicaties van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voorbeeld: volgens Google heeft 40% van de 80-plussers een smartphone. Volgens het CBS heeft slechts 22% van de 75-plussers een mobiele telefoon of smartphone.
Dergelijke verschillen voeden het idee dat het Google-onderzoek wellicht online is afgenomen. Dit zou natuurlijk een enorme invloed hebben op de onderzoeksuitkomsten. Helaas hebben - nog Google nog ANBO - gereageerd op ons verzoek om de onderzoeksopzet te delen.
Meerwaarde voor Google
Leeftijdssegmentatie stopt in Adwords boven de 65 jaar.
Een eenmalige bijeenkomst en een onderzoek-vol-vraagtekens: waarom doet Google dit? Zeker is dat veel media het bericht hebben overgenomen. Op verschillende plekken is de hoofdboodschap uit het onderzoek terug te lezen: “65-plussers vinden zichzelf digitaal vaardig”. En dat is natuurlijk een fijne boodschap als je een groot online bereik onder senioren wilt verkopen aan adverteerders.
Maar hoe serieus Google oudere doelgroepen écht neemt is toch vooral goed te zien in Adwords.
In het advertentieprogramma is het nog altijd niet mogelijk om leeftijdsselecties boven 65-jaar te maken. Als adverteerder ontbreekt de mogelijkheid gericht bereik in te kopen op de levensfasen senior, ouderdom en late ouderdom.
Zo blijft de term "65+" - excuses voor de woordgrap - een grijze brij.
Specialist in generatiemarketing
Ontdek de kracht van generatiemarketing. Diversions helpt u met onderzoek, creatie en optimalisatie.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij cookies om informatie op te slaan en/of te raadplegen. Stem je hiermee in? Dan kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of de toestemming intrekt, dan kan dit de werking van de site negatief beïnvloeden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.