Home » Kennisbank » Employer value proposition (EVP): wat je moet weten

Employer value proposition (EVP): wat je moet weten

De afkorting EVP staat voor Employer Value Proposition. Het is de waardepropositie van werkgevers. Het is een unieke set aanbiedingen, voordelen en cultuurelementen die een werkgever biedt om talent aan te trekken en te behouden.

Een potentiële werknemer die kijkt naar wat jouw organisatie te bieden heeft, zal jouw EVP beoordelen op basis van verschillende aspecten. Het gaat hierbij niet alleen om het salaris of de primaire arbeidsvoorwaarden, maar ook om wat jouw bedrijf uniek maakt. Denk aan de bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden, en de balans tussen werk en privé.

Een sterke EVP helpt niet alleen bij het aantrekken van nieuw talent, maar speelt ook een cruciale rol in het behouden van huidige medewerkers door hen tevreden en betrokken te houden. De propositie sluit nauw aan op de gekozen employer branding.

Kernpunten bij een effectieve EVP:

 • Concurrerend salaris en voordelen
  Om talent aan te trekken en te behouden is een marktconform salaris essentieel, samen met secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw, ziektekostenverzekering, en bonussen.
 • Werk-privé balans
  Flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken, en vakantiedagen dragen bij aan een goede balans tussen werk en privé.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden
  Kansen voor professionele groei en ontwikkeling tijdens de medewerkersreis. Mogelijk gemaakt met oa trainingen, cursussen, en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.
 • Bedrijfscultuur en waarden
  Een inclusieve, open en ondersteunende cultuur waar werknemers zich gewaardeerd en begrepen voelen.
Elementen EVP

Definitie employer value proposition

Er zijn verschillende definities van de employer value proposition in omloop. Wij zetten er twee op een rij. Ieder met eigen accenten.

Een EVP is een unieke set van voordelen die een organisatie onderscheidt van de concurrentie en helpt om topkandidaten aan te trekken en te behouden. (SHRM)
Een EVP is een belangrijk onderdeel van employer branding. Het helpt om een aantrekkelijk beeld van uw organisatie te creëren als werkplek. (Indeed)

Het belang van een EVP

De Employer Value Proposition is in de basis de belofte die een werkgever doet aan zijn medewerkers over de ervaring die ze kunnen verwachten in ruil voor hun inzet en talent.

Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.

Richard Branson

Een krachtige EVP is cruciaal in de competitieve arbeidsmarkt van vandaag. Het trekt niet alleen de beste talenten aan, maar speelt ook een sleutelrol in het behouden van medewerkers.

In een tijd waarin werknemers niet alleen zoeken naar een goed salaris, maar ook naar een plek waar ze:

 • kunnen groeien
 • zich gewaardeerd voelen en
 • bijdragen aan iets dat ze belangrijk vinden

wordt de EVP een essentiële factor. Het draagt direct bij aan de werknemerstevredenheid.

Een goed geformuleerde EVP communiceert duidelijk wat een organisatie uniek maakt en waarom het een geweldige plek is om te werken. Dit kan gaan over de cultuur van het bedrijf, carrièreontwikkelingsmogelijkheden, werk-privébalans, en de missie en waarden van de organisatie.

Het generatieperspectief op employer value propositions

Het ontwikkelen van een aantrekkelijke Employer Value Proposition vereist een diepgaand begrip van de diverse wensen en behoeften van verschillende generaties in de arbeidsmarkt.

Een EVP die rekening houdt met deze diversiteit kan organisaties helpen om talent aan te trekken en te behouden uit een breed spectrum van de beroepsbevolking. Dit is essentieel in een tijdperk waarin de arbeidsmarkt bestaat uit verschillende generaties. Variërend van babyboomers en generatie X tot millennials en Gen Z. Elk met hun unieke kenmerken en verwachtingen.

Belangrijke elementen voor een generatie-inclusieve EVP omvatten:

 • Flexibiliteit en werk-privébalans
  Zeer gewaardeerd door generatie X en millennials.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden en carrièrepaden
  Cruciaal voor millennials en Gen Z, die op zoek zijn naar groei en vooruitgang.
 • Stabiliteit en zekerheid
  Belangrijk voor babyboomers en generatie X, die waarde hechten aan baanzekerheid en pensioenplannen.
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethische bedrijfsvoering
  Trekt voornamelijk millennials en Gen Z aan, die willen werken voor organisaties die een positieve impact hebben op de wereld.
Employer value proposition (EVP)

Het erkennen en adresseren van de specifieke wensen van verschillende generaties in het EVP draagt bij aan een sterke bedrijfscultuur en ondersteunt de algemene strategie van talentmanagement en medewerkersbetrokkenheid.

Sturen op personeelstevredenheid vraagt om een gedifferentieerde aanpak, afgestemd op de wensen per generatie.

Voorbeeld van een employer value proposition

De voorbeelden in onze kennisbank zijn gebaseerd op het fictieve softwarebedrijf Brym Tech.

Voor Brym Tech fungeert het werken aan een sterke Employer Value Proposition (EVP) als een krachtig instrument om talent aan te trekken en te behouden in een competitieve markt.

Een doeltreffende EVP benadrukt niet alleen de unieke voordelen en kansen die Brym Tech biedt, maar spreekt ook direct de wensen en behoeften van potentiële medewerkers aan. Dit maakt het mogelijk om de meest getalenteerde professionals aan te trekken die passen bij de cultuur en ambities van het bedrijf.

voorbeeld

Een sterke EVP biedt Brym Tech verschillende voordelen:

 • Het versterkt het merk als werkgever, waardoor het bedrijf zich onderscheidt van concurrenten.
 • Het verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid van bestaande medewerkers, wat leidt tot een hogere productiviteit en innovatie.
 • Het verlaagt de wervingskosten en verbetert de kwaliteit van nieuwe aanwervingen door een duidelijke boodschap over wat het bedrijf te bieden heeft.

Door in te spelen op aspecten zoals werk-privébalans, carrièreontwikkeling, en een positieve bedrijfscultuur, bevestigt Brym Tech zijn toewijding aan het welzijn en de groei van zijn medewerkers.

Meest gestelde vragen

Wat is een Employer Value Proposition (EVP)?

Een Employer Value Proposition (EVP) is het unieke aanbod dat een organisatie biedt aan haar werknemers in ruil voor hun vaardigheden, capaciteiten en ervaring. Het omvat alle aspecten die een werkgever aantrekkelijk maken, waaronder salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, carrièremogelijkheden, werkplekcultuur en de missie van het bedrijf. Een sterke EVP helpt talent aan te trekken, te engageren en te behouden.

Waarom is een EVP belangrijk?

Een EVP is cruciaal omdat het de basis legt voor een bedrijf om zich te onderscheiden in een competitieve arbeidsmarkt. Het helpt bij het aantrekken van de juiste kandidaten door duidelijk te communiceren wat het bedrijf uniek maakt en waarom het een aantrekkelijke plaats is om te werken. Daarnaast verhoogt een effectieve EVP de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers, wat leidt tot hogere retentiepercentages en een positievere bedrijfscultuur.

Hoe ontwikkel je een effectieve EVP?

Om een effectieve EVP te ontwikkelen, moet een organisatie eerst haar huidige aanbod en de perceptie van bestaande werknemers begrijpen door middel van enquêtes, interviews en focusgroepen. Vervolgens kan het de unieke aspecten van de organisatie identificeren die het onderscheiden van concurrenten.

Deze informatie wordt gebruikt als basis voor de EVP. De propositie moet zorgen voor een match tussen de behoeften van de organisatie en de wensen van huidige en potentiële werknemers. Het is belangrijk om de EVP regelmatig te herzien. Met behulp van verandermanagement kun je het aanpassen aan veranderende omstandigheden en feedback.

Over de auteur

William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen. William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.

Wat is jouw vraagstuk?

Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.