Home » Kennisbank » Employer branding: alles wat je moet weten

Employer branding: alles wat je moet weten

Employer branding: de manier om een bedrijf of organisatie op positieve manier te presenteren aan toekomstige medewerkers. De branding draagt eraan bij om de organisatie te positioneren als een aantrekkelijke werkplek.

Het concept omvat niet alleen het naar buiten brengen van de waarden en cultuur van de organisatie, maar ook hoe het wordt waargenomen door huidige en toekomstige werknemers. Een sterke employer brand trekt talent aan en behoudt dit. Het geeft duidelijkheid wat essentieel is in een competitieve arbeidsmarkt.

Door te investeren in employer branding, versterken bedrijven hun reputatie als werkgever en verbeteren zij hun vermogen om topkandidaten aan te trekken.

Kernpunten bij een sterke employer branding strategie:

 • Werkgeverswaarden
  De kernprincipes en overtuigingen die het bedrijf uitdraagt.
 • Werkomgeving
  De fysieke en emotionele omstandigheden waarin werknemers hun werk doen.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden
  Kansen voor werknemers om te leren en te groeien binnen het bedrijf.
 • Werknemerstevredenheid
  Hoe tevreden en betrokken werknemers zijn bij het bedrijf?
 • Externe perceptie
  Hoe potentiële werknemers en het publiek het bedrijf zien als werkgever.
employer branding

Door deze aspecten zorgvuldig te beheren en te promoten, kunnen bedrijven een positief en aantrekkelijk beeld van zichzelf als werkgever creëren.

Definitie employer branding

Er zijn verschillende definities van employer branding in omloop. Wij zetten er drie op een rij. Ieder met eigen accenten.

Employer branding is het ontwikkelen van een sterke reputatie als werkgever, waardoor je opvalt in de concurrentiestrijd om talent. (LinkedIn)
Employer branding is het creëren van een aantrekkelijk imago van uw organisatie als werkplek, om de beste kandidaten aan te trekken en te behouden. (Indeed)
Employer branding is het strategisch beïnvloeden van de perceptie van (potentiële) medewerkers over uw organisatie als werkgever. (Universum)

Het belang van employer branding

Een sterke employer brand zorgt ervoor dat een organisatie opvalt in arbeidsmarktcommunicatie en helpt bij het opbouwen van een positieve reputatie.

“Your brand is what other people say about you when you’re not in the room.”

Jeff Bezos

Het belang van employer branding is groot. In een wereld waarin de beste talenten keuze hebben uit meerdere werkgevers, zorgt een sterke employer brand ervoor dat jouw organisatie als eerste keus naar voren komt.

Het gaat hierbij niet alleen om het bieden van een competitief salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook om de cultuur, carrièremogelijkheden en een sterke employee journey die je organisatie uniek maken.

Een effectieve employer branding strategie communiceert deze aspecten helder en trekt zo de juiste kandidaten aan die passen bij de bedrijfscultuur en bijdragen aan het succes op lange termijn.

Het generatieperspectief op employer branding

Employer branding is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talent in een competitieve markt. Om effectief te zijn, moet een employer brand resoneren met een breed spectrum aan generaties op de werkvloer, van babyboomers tot Gen Z. Dit vereist een diep begrip van de unieke waarden en verwachtingen van elke generatie.

Belangrijke aspecten voor het combineren van generatiemanagement en employer branding:

 • Werk-privébalans
  Vooral belangrijk voor millennials en Gen Z, die een flexibele werkomgeving waarderen.
 • Carrièreontwikkeling
  Cruciaal voor generatie X en millennials, die op zoek zijn naar groei en vooruitgang binnen een organisatie.
 • Stabiliteit en zekerheid
  Een prioriteit voor babyboomers en generatie X, die waarde hechten aan jobzekerheid en pensioenvoorzieningen.
 • Duurzaamheid en ethiek
  Steeds belangrijker voor jongere generaties, die willen werken voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Employer branding


Goede employer branding vergroot niet alleen het vermogen van een organisatie om top talent aan te trekken, maar versterkt ook de loyaliteit en tevredenheid van bestaande medewerkers.

Voorbeeld van effectieve employer branding

De voorbeelden in onze kennisbank zijn gebaseerd op het fictieve softwarebedrijf Brym Tech.


Brym Tech heeft zich ontpopt als een leider in employer branding binnen de software-industrie. Dit is bereikt door strategisch in te spelen op de behoeften en waarden van diverse generaties werknemers.

Het bedrijf heeft een sterke merkidentiteit ontwikkeld die gericht is op innovatie, diversiteit, en werknemerstevredenheid. Door actief te communiceren over de flexibele werkomgeving, uitgebreide carrièremogelijkheden en commitment aan duurzaamheid, heeft Brym Tech een aantrekkelijk imago gecreëerd. Niet alleen voor jong talent, maar ook voor ervaren professionals.

voorbeeld

Brym Tech’s aanpak van employer branding omvat het aanbieden van concurrerende voordelen, zoals onbeperkte vakantiedagen, uitgebreide gezondheidszorgpakketten en toegang tot de nieuwste technologieën voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het succes van Brym Tech’s employer branding strategie wordt weerspiegeld in hun lage verloopcijfers, hoge sollicitatieratio’s, uitstekende werknemerstevredenheid en positieve bedrijfsrecensies op platforms zoals Glassdoor.

Meest gestelde vragen

Wat is employer branding?

Employer branding is het proces waarbij een bedrijf zijn imago en reputatie als werkgever actief vormgeeft en promoot. Het doel hierbij is om talent aan te trekken, te werven en te behouden. De branding omvat alles van de bedrijfscultuur en werkomgeving tot de waarden en carrièremogelijkheden die het biedt, en hoe deze naar buiten worden gecommuniceerd via verschillende kanalen.

Waarom is employer branding belangrijk?

Employer branding is belangrijk omdat het bedrijven helpt om zich te onderscheiden in een competitieve arbeidsmarkt. Een sterke employer brand trekt niet alleen talent aan maar helpt ook om het beste talent te behouden door werknemers te engageren en te motiveren.

Dit leidt tot hogere werknemerstevredenheid, verlaagt het verloop en verbetert de algehele productiviteit en prestaties van het bedrijf.

Hoe ontwikkel je een effectieve employer branding strategie?

Een effectieve employer branding strategie begint met het duidelijk definiëren van je bedrijfscultuur, waarden en de unieke eigenschappen die je als werkgever te bieden hebt. Vervolgens moet je deze boodschap consistent communiceren via je website, sociale media, jobadvertenties en tijdens het hele wervingsproces.

Het betrekken van huidige werknemers bij het delen van hun ervaringen en het opbouwen van een positieve werkplekcultuur zijn ook essentiële stappen. Tot slot is het belangrijk om regelmatig je strategie te evalueren en aan te passen op basis van feedback en veranderende marktcondities.

Over de auteur

William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen. William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.

Wat is jouw vraagstuk?

Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.