Home » Kennisbank » Candidate journey: alles wat je moet weten

Candidate journey: alles wat je moet weten

De term ‘candidate journey’ verwijst naar het proces dat een potentiële werknemer doorloopt. Van het eerste moment van het ontdekken van een vacature tot de sollicitatie en het aannemen van de baan. Het proces is vergelijkbaar met de ‘customer journey’ in marketing. Het draait hierbij om de interactie van de consument met een merk vanaf de eerste kennismaking tot aan de aankoop.

Tijdens de ‘candidate journey’ zijn er verschillende fasen die de kandidaat doorloopt. Het begint met de ‘awareness’ fase. De kandidaat maakt dan voor het eerst kennis met de organisatie of de vacature. Vervolgens komt de ‘consideration’ fase, waarin de kandidaat overweegt om te solliciteren en meer informatie zoekt over de organisatie en de functie.

De laatste stap is de ‘application’ fase. Dit draait om het moment daarop de kandidaat besluit te solliciteren. Een succesvolle ‘candidate journey’ is zodanig ingericht dat elke stap naadloos aansluit op de vorige, met als doel de kandidaat een positieve ervaring te bieden en te motiveren voor een sollicitatie.

De kernfasen van de candidate journey

We zetten de belangrijkste fasen van de journey op een rij:

 • Awareness
  De kandidaat ontdekt de organisatie en-of vacature.
 • Consideration
  De kandidaat overweegt te solliciteren en zoekt meer informatie.
 • Application
  De kandidaat besluit te solliciteren en onderneemt actie.
Candidate journey

Deze fasen zijn cruciaal voor organisaties om te begrijpen en te optimaliseren. Zo werf je de beste talenten.

Definitie candidate journey

Er zijn verschillende definities van de candidate journey in omloop. Wij zetten er drie op een rij. Ieder met accenten.

De candidate journey is de complete reis die een kandidaat bewandelt, vanaf het moment dat hij of zij zich bewust wordt van een vacature tot het moment dat hij of zij een baan accepteert of afwijst. (Nyenrode)
De candidate journey is de ‘reis’ die een kandidaat maakt tijdens zijn of haar zoektocht naar een nieuwe baan. Deze reis omvat alle contactmomenten die de kandidaat heeft met jouw organisatie, van de eerste keer dat hij of zij jouw website bezoekt tot het sollicitatiegesprek en de onboarding. (YoungCapital)
De candidate journey is een dynamisch proces dat voortdurend verandert. Het is belangrijk om de candidate journey te monitoren en te evalueren om te bepalen of deze nog steeds effectief is. (Hays)

Het belang van de candidate journey

De candidate journey is het pad dat potentiële werknemers bewandelen vanaf het moment dat ze zich bewust worden van je organisatie tot aan het punt waarop ze besluiten te solliciteren voor een functie. Dit traject is cruciaal, want het beïnvloedt niet alleen de beslissing van talenten om al dan niet deel uit te willen maken van je team. Het bepaalt ook hun algemene beeld van en gevoel bij je bedrijf.

Een positieve ervaring kan je merkimago versterken en ervoor zorgen dat kandidaten zich ook in de toekomst weer tot jouw organisatie aangetrokken voelen. Zelfs als ze de eerste keer niet zijn aangenomen.

Succes is een reis, geen bestemming. Het doen is vaak belangrijker dan het resultaat.

Arthur Ashe

Het optimaliseren van de candidate journey is daarom van vitaal belang. Het gaat hierbij om meer dan alleen het vereenvoudigen van het sollicitatieproces; het betreft de volledige ervaring van potentiële werknemers met je bedrijf. Goed beschouwt tot en met de eerste werkdag en het onboarden.

Van de duidelijkheid en aantrekkelijkheid van vacaturebeschrijvingen tot de communicatie tijdens het sollicitatieproces – elk aspect speelt een rol in hoe talenten je bedrijf zien en of ze zich er onderdeel van willen voelen. Door te zorgen voor een positieve ervaring op elk punt van de journey, vergroot je de kans op het aantrekken van topkandidaten. Ook versterk je tegelijkertijd je merk in de markt.

Het generatieperspectief op de candidate journey

Het aanpassen van de candidate journey aan de wensen van verschillende generaties is belangrijk in de huidige arbeidsmarkt. Met een breed scala aan generaties actief op zoek naar werk, van babyboomers tot Gen Z, moeten werkgevers hun wervingsstrategieën afstemmen op uiteenlopende behoeften en verwachtingen. Deze afstemming kan het verschil maken in het aantrekken van toptalent.

Belangrijke aspecten van de candidate journey om te optimaliseren zijn:

 • Communicatiekanalen
  Gebruik maken van een mix van traditionele en digitale communicatiemiddelen om alle generaties te bereiken.
 • Informatievoorziening
  Zorgen voor duidelijke, toegankelijke informatie over de sollicitatieprocedure, aangepast aan verschillende leerstijlen en voorkeuren.
 • Sollicitatieproces
  Bieden van flexibiliteit in het sollicitatieproces, zoals de keuze tussen een online sollicitatiegesprek of een face-to-face gesprek. Als voorbereiding op een positieve employee experience.
candidate journey

Door deze elementen te integreren, kunnen organisaties een sollicitatie-ervaring creëren die aansluit op de wensen van starters en senioren. Het erkennen en inspelen op de diversiteit van kandidaten toont niet alleen respect voor hun individuele voorkeuren. Het versterkt ook het employer brand van de organisatie.

Voorbeeld van de candidate journey

De voorbeelden in onze kennisbank zijn gebaseerd op het fictieve softwarebedrijf Brym Tech.

Het softwarebedrijf Brym Tech herkende de noodzaak om de candidate journey te optimaliseren om top talent aan te trekken in een competitieve markt. Ze implementeerden een strategie die gericht was op het personaliseren van de ervaring voor elke kandidaat, vanaf de eerste kennismaking met het bedrijf tot aan het aannemen.

Dit proces omvatte het gebruik van een employee experience journey map, gebaseerd op geavanceerde analytics. de map helpt om de voorkeuren en gedragingen van kandidaten te begrijpen en hierop in te spelen met op maat gemaakte communicatie en interacties.

voorbeeld

Cruciale stappen in deze optimalisatie waren:

 • Het verbeteren van de carrièrepagina met interactieve elementen en gepersonaliseerde content, gebaseerd op de voorkeuren van de bezoeker.
 • Het inzetten van een chatbot voor directe vragen en begeleiding, waardoor kandidaten zich gewaardeerd en begrepen voelden.
 • Het versnellen van het sollicitatieproces met behulp van technologie voor automatische cv-screening en snellere feedbackloops.

De resultaten waren indrukwekkend. Brym Tech zag een significante toename in het aantal kwalitatieve sollicitaties, een verhoging van de kandidaat-tevredenheid en een meetbaar sterkere employer brand in de markt. De aanpassingen zorgden bovendien voor een betere aansluiting op de al eerder geoptimaliseerde employee journey.

Deze aanpak benadrukt het belang van een doordachte en kandidaat-gerichte strategie in de moderne arbeidsmarkt. Van arbeidsmarktcommunicatie tot sollicitatieproces.

Meest gestelde vragen

Wat is een candidate journey?

Een candidate journey omvat het gehele proces dat een sollicitant doorloopt vanaf het moment dat hij of zij voor het eerst in aanraking komt met een bedrijf (vaak voordat een vacature bekend is) tot het moment van aannemen of afwijzen. Dit traject bestaat uit meerdere fasen, waaronder bewustwording, overweging, sollicitatie, selectie en inwerkperiode. Het doel van het optimaliseren van de candidate journey is om een positieve ervaring te bieden aan potentiële werknemers en daarmee de beste talenten aan te trekken en te behouden.

Waarom is de candidate journey belangrijk?

De candidate journey is belangrijk omdat het de perceptie van het bedrijf bij potentiële werknemers beïnvloedt, wat direct invloed heeft op de kwaliteit en kwantiteit van de sollicitanten. Een positieve sollicitatie-ervaring kan leiden tot een sterker werkgeversmerk, een hogere acceptatiegraad van aanbiedingen en zelfs positieve mond-tot-mondreclame. Daarnaast helpt het begrijpen en verbeteren van de candidate journey organisaties om beter in te spelen op de behoeften en verwachtingen van verschillende generaties op de arbeidsmarkt.

Hoe kan een bedrijf de candidate journey verbeteren?

Een bedrijf kan zijn candidate journey verbeteren door eerst het huidige proces grondig te analyseren en feedback van sollicitanten en nieuwe werknemers te verzamelen. Belangrijke verbeterpunten zijn vaak het vereenvoudigen van het sollicitatieproces, het zorgen voor transparante en regelmatige communicatie, het personaliseren van de sollicitatie-ervaring, het bieden van constructieve feedback aan afgewezen kandidaten, en het zorgen voor een warm en inclusief onboardingproces. Technologie kan een belangrijke rol spelen bij het stroomlijnen van processen, maar het persoonlijke aspect en een duidelijke communicatie blijven essentieel voor een positieve ervaring.

Over de auteur

William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions en mede-ontwikkelaar van de Generation Journey-methodiek. Hij helpt organisaties actief in te spelen op de kansen en bedreigingen die de opkomst van nieuwe generaties met zich meebengen. William treedt regelmatig op als spreker op congressen en in workshops.

Wat is jouw vraagstuk?

Wij helpen je graag effectief te communiceren met verschillende generaties.